Právě se nacházíte | A-Z bio potraviny » A-Z RAW BIO
A-Z RAW BIO
Produkty nesoucí označení RAW (či syrová živá strava) neprošly při zpracování teplotou nad cca 42-45 °C.
Do RAW nepatří nic vařeného, pečeného, smaženého, grilovaného, konzervovaného.
Ne všechny raw potraviny jsou ale zároveň enzymaticky živé. Například ořechy, semínka, obilná zrna, čočka, mungo, fazole. Tyto potraviny, i když nejsou tepelně upravené nad 42-45 °C, jsou sice syrové, ale ne tzv. „živé“. Oživit je můžeme (a měli bychom) tím, že je namočíme do studené vody, a to průměrně na 8 až 12 hodin. Tím se deaktivují enzymové inhibitory a naopak se nastartuje proces klíčení, během kterého se enzymy probudí. Potraviny jsou poté nejen „syrové“, ale opět i „živé“, a pro nás lépe vstřebatelné, výživnější a hodnotnější.