e-mail: info@biokvalita.cz
tel.: +420 774 226 281
(Po – Pá 8.30-17.30)

Právě se nacházíte | A-Z bio potraviny VŠE » Cukr a sůl » CUKR NERAFINOVANÝ přírodní český 1kg

CUKR NERAFINOVANÝ přírodní český 1kg

Kód: P137

Výrobce: VUC Praha

Dostupnost: skladem

Cena: 55 Kč

ks

Koupí získáte do Věrnostního programu 2 bodů!

CUKR NERAFINOVANÝ přírodní český 1kg CUKR NERAFINOVANÝ přírodní český 1kg

Popis

Nerafinovaný přírodní cukr hnědý, řepný, český 1kg

Má charakteristickou chuť a vůni a obsahuje mnohem více původních esenciálních látek než bílý cukr rafinovaný. Především obsahuje vysoké množství hořčíku, vápníku, sodíku a draslíku.

Tento cukr je jedním z mála produktů našeho obchodu, které nejsou v kvalitě BIO. Je český, řepný, nerafinovaný, vyrobený v cukrovaru ve Vrbátkách u Prostějova a určitě zdravější než cukr bílý, viz. níže. Dali jsme mu přednost před různými druhy cukrů třtinových bio i nebio, kterých je na trhu už velké množství a není problém nakoupit je z velkooobchodů. My jsme se rozhodli je do nabídky nezařadit. Zařadili jsme pouze bio 100% sušenou třtinovou šťávu Rapaduru a bio třtinový cukr z Ekvádoru. Obojí nejen z toho důvodu, že jsou to velmi kvalitní sladidla v kvalitě bio, ale rovněž proto, že jsou k nám tyto produkty sice dopravovány z velkých vzdáleností, ale jako jedny z mála cukrů na našem trhu jsou to produkty férového obchodu FAIR TRADE nebo Hand in Hand.

Nerafinovaný cukr hnědý, přírodní
Přírodní cukr má vyšší obsah biologicky hodnotných látek, má charakteristickou chuť a vůni. Jeho zabarvení se pohybuje na stupnici od světle béžové, přes zlatavou až po tmavě hnědou - zabarvení je způsobeno melasou, nedostatečně oddělenou od cukru v procesu výroby. U přírodního cukru se nepoužívá rafinace a chemické bělení, proto je zachován obsah významných látek. Přírodní cukr obsahuje draslík, sodík, vápník, hořčík a řadu aminokyselin. Jeho použití téměř odpovídá použití rafinovaného cukru. Je vhodný např. ke slazení kávy, čaje, k pečení perníků a jiných moučníků. Melasa je plnohodnotným vedlejším produktem výroby cukru. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny či řepy se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování tohoto procesu je hustý sirup, který obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny či řepy (který je ale zbaven většiny cukru). Používáme ji místo jiných, běžně užívaných, kuchyňských sladidel (které neobsahují žádné živiny - jako je např. rafinovaný bílý cukr).Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. Nejlepší melasa obsahuje asi jenom 18-20% cukru, a to většinu ve formě glukózy a fruktózy, které mají vyšší sladivost než sacharóza obsažená v bílém cukru a u nichž je menší riziko vzniku zubního kazu. Snad ještě důležitějším faktem je, že fruktóza nezvyšuje tak prudce hladinu krevního cukru jako sacharóza, vstřebává se do krve pomaleji a je tak lepším a trvalejším zdrojem energie. Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malá, ale významná množství vitaminů B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou - tedy většinu vitaminů B komplexu.Největším kladem tohoto sladidla, které je někdy nazývané "černým zázrakem", je však velký obsah minerálů, cenných zejména pro obyvatele tzv. rozvinutých zemích (tedy i ČR) živících se převážně rafinovanou stravou. Plných deset procent obsahu melasy tvoří železo (melasa je jedním z jeho nejbohatších rostlinných zdrojů), měď, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík, zinek a řada stopových prvků. Svou výživovou kvalitou předčí nejen cukr, ale všechna známá sladidla. Někomu chutná hned, jiný si na její specifickou chuť zvykne už po týdenním používání. Melasa je přirozeně bezlepková.
Melasa se stala trvalou součástí tzv.lidové medicíny.Je ceněna zvláště při anémii, revmatických poruchách, zácpě, nespavosti. Lze ji používat i zevně ke koupelím při ekzémech a lupence.

 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Související produkty

Katalog




Přihlásit se

Nejprodávanější

Anketa

Nejlepší přepravní služby poskytuje podle mne

6 hlasůČeská pošta
12%
14 hlasůDPD
27%
26 hlasůPPL
51%
5 hlasůGEIS
10%

Aktuality


Facebook

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.